Saturday, November 28, 2009

:: Dilema ::

Assalamualaikum everyb0dy..

Erm, dalam menjalani kehidupan yg penuh dgn pancar0ba ni, terdapat byk sgt keadaan yg memerlukan kite membuat keputusan.. dari sekecil2 hal sehingga kan sebesar2 nya..

Dalam menentukan masa depan kite lah antara hal2 besar yg memerlukan kite untuk buat keputusan yg terbaek demi maslahah diri kite sendirik...

Seperti aku, apabila tamat UPSR, aku hendaklah membuat keputusan untuk menyambungkan pelajaran ke sekolah menengah mana, sekolah asrama atau tidak, smka atau tidak etc.. Abah juga berat hati untuk melepas kan aku pergi ke sekolah berasrama memandangkan aku baru saje menjejak kan langkah ke tingkatan 1.. masih mentah dan kurang kasih sayang keluarga lagi katanya..Tambahan pula aku sorg saja anak perempuan mereka pada ketika itu...

Tapi memandangkan aku ingin belajar di SMKAJB yg terletak di johor jaya, dalam daerah johor baru juga, Abah pon membenar kan lah aku pergi...Tiap2 minggu Abah & Umi melawat aku di asrama ketika itu..=)

Abah tak control aku untuk membuat keputusan tetapi die akan same2 berbincang dgn aku tentang kebaikan dan keburukan sesuatu keputusan tersebut..

Keadaan yg same aku lalui apabila mendapat tawaran belajar di KISAS yg terletak di Klang, Selangor....Begitu jua apabila tamat STAM di MAAHAD JOHOR di mana ketika itu aku begitu tekad untuk melanjutkan degree aku di Universiti Al Azhar...yer, aku tau kalu ada antara k0wg yg terkejut bahawa satu ketika dahulu aku hampir terbang ke Mesir untuk melanjutkan pelajaran aku.. Ketika itu visa sudah siap sume untuk fly ke Cairo.. tapi takdir Allah menentukan aku untuk belajar di UIA dalam bidang undang2. Jika tidak aku sudah menjadi lulusan Syariah, Al Azhar University sekarang...=)

Tapi sume mende yg berlaku tu ade hikmah nye... walaupon keputusan utk belajar di UIA dan membatalkan niat utk ke Mesir terletak di tgn aku, setiap pe yg terjadi, telah tersedia tercatat...

Dan sekarang, setelah 5tahun menuntut di UIA dan berjaya bergelar pemegang LL.B dan LLB.S, sekali lagi, keadaan telah memaksa aku untuk membuat pilihan..

Pada asal nya, plan aku adalah untuk apply kerja dan chambering, kerja 1@2 tahun, lepas tu further Master in Islamic Banking..tapi plan itu susah untuk dikecapi kerana kekangan untuk penampungan yuran pengajian LLM akan berlaku.. Aku perlu 1) memikirkan biasiswa mana yg perlu dan layak untuk aku minta atau 2) simpan duet sendiri. Untuk alternatif yg ke2 tu aku tak berapa yakin untuk dikecapi...hehehe.

Tetiba, takdir telah menentukan lagi, semasa Dinner Syariah 18N0v lepas, Ustaz Badruddin bagitau yg Bank Negara nak offer scholarship tuk graduan LLB.S dlm bidang Islamic Banking (master & ph.D). Wah! satu peluang keemasan nampak nyee.. dan kalu dapat, alhamdulillah, rezeki Allah yg tiada bandingannya..

Tapi waktu tu aku tersentap seketika.. memikirkan nak belaja lagi, mengadap buku lagi, walhal baru terfikir dapat berehat dari studies & exams setelah 5taun berhempas pulas melalui sume tu, menempatkan aku berada dalam dilema... sangat dilema..

Semasa final exam Syariah ari tu, aku sudah berangan2 untuk sambung chambering dan dapat duduk di rumah bersama keluarga...and I'm really looking forward for that..

Tapi skang aku berada dalam dilema kembali...

Papehal pon, Aku perlu pergi mendengar briefing Bank Negara dahulu berkenaan hal ini... Selepas itu baru aku boleh membuat keputusan yg sebaek2 nyaa..

Ya Allah, bantulah hamba Mu ini...

Tunjukkan lah kpd ku ape yg terbaek buat diri ku..

Sesungguhnya hanya Kau yg Maha Mengetahui apa yg terbaek buat hamba Mu ini...

-notes-

* yg pntg skang aku kne g denga briefing dulu, gi intebiu, and kalu dapat, aku WAJIB buat solat istikharah.......

* Ya Allah, dilema nye la haii...kompius2..

No comments:

Post a Comment