Tuesday, December 25, 2012

:: 60 hari ::

Assalamualaikum Sayang Mama!~

Hehe. Sorrylah yer, entry kali ni kembali buat jantung hati saya. Tapi kalau korang nak baca takde hal punya lah! =)

Sayang, hari ni Sayang dah berusia 60 hari. Atau dengan kata lain nya 2 bulan dan sekaligus menandakan bahawa Mama juga telah dengan senang lenang nya menternak badan dan terperap di rumah sambil gaji bulanan jalan! hikhik.

Selama 60 hari ni, sikit-sikit Mama belajar mengenali Sayang. Sayang kan anak Mama, mestilah Mama kena tahu selok belok pasal diri Sayang.

Setakat ni, Alhamdulillah, Mama masih dapat handle Sayang dengan baik. Sayang pon senang dijaga. Sayang hanya akan nangis bila Sayang lapar dan nak tidur saje, err dan juga bila perut kembong. Kalau Sayang dah dibiarkan sendirian atas katil lama2, Sayang akan mula merengek2 minta di angkat! Tapi merengek yang tak seserius mana lah. Compare kalau Sayang kelaparan, Sayang akan sesekali naik kan pitching suara sampai bingit telinga Mama dibuatnya! hehe.

Bila Sayang nak tidur, bagi susu jek Sayang boleh terus lena. Kadang2 bila Sayang dah mengantuk sangat tu, Tok Abah diri kan Sayang pon Awak still boleh tidur Sayang! olololo Sayang Mama.

Jadi, pada Mama, Sayang takde lah susah untuk ditidurkan. Tak perlu nak dodoi2 apa tah lagi buai! hehe. Actually Mama & Walid dah bersetuju untuk tak nak ajar Sayang dengan buai. Di samping takmo angkut buai tu ke hulu ke hilir bila nak balik ke kampung Kijal/JB, kami juga takut Sayang akan jadi seorang yang 'wajib ada buai baru boleh tidur'.huhu.

Even Mama kecik-kecik dulu memang kaki buai, tapi untuk anak Mama, Mama takmo ajar buai. hikhik.

Tok Abah & Tok Umi berbisik-bisik cakap pasal Mama,

"Pandai dia, takmo ajar anak dia buai, padahal dia kecik-kecik dulu berbuai.."

Hikhik. Tak apalah, masing2 ada cara yang tersendiri besar kan anak kan. Mama cuba cara Mama pulak! =p

Masa awal2 Sayang dilahirkan, Sayang kerap jugak lah jaga malam. Dan tak menentu. Ada hari yang Sayang bangun setiap dua jam. Ada hari yang ikut suka Sayang jek nak bangun berapa kali. Dan ada juga yang secara konsistennya Sayang bangun selang sejam! Ha, hebatkan awak Sayang? Dah macam alarm clock yang Mama setting pulak!hikhik.

Sayang Mama tidur dengan nyenyak nya.



Nampak macho la Sayang Mama!=p



Masa Sayang dah masuk sebulan, Sayang ada appointment di klinik untuk cucuk Hepatitis B!! Selain cucuk, macam biasa lah berat Sayang juga akan di timbang. Mama pon kena cek sekali. isk. Nasib baik masa tu Tok Umi teman kita, kalau tak tak tahulah Mama macam mana nak pegang Sayang nya lain, Mama nak di cek nya lain. hoho.

Sayang masa tu punyalah tidur jek manjang. Almaklumlah, malam sebelum nya Sayang Mama tidur pukul 1 setengah pagi! Ha, mana nya tak mengantuk pagi nya tu. Sampai ke saat Sayang nak kena cucuk pon Sayang tidur jek lagi. Padahal masa tu baru lepas timbang berat Sayang. Oh yer, berat Sayang masa tu 4.5 kg. Mama macam tak puas hati jugak sebab Mama rasa Sayang dah boleh cecah 5kg! Mana tak nya, sebelum ni, selang 10hari jek Sayang boleh naik 600gram, tu yang Mama ala2 confident Sayang dah cecah 5kg masa pergi klinik haritu. Isk. Agaknya mesin penimbang tu rosak kot (-_-)

Sayang kena cucuk kat peha sebelah kanan. Masa kena cucuk tu Sayang menangis. Sedih Mama tengok. Sayang tengah syok2 tidur sekali kena cucuk. Tapi lepastu Sayang boleh sambung tidur. Sekejap jek Sayang menangis. Penangan tidur lambat punya pasal. hee.

Sayang baru lepas kena cucuk!

Hari yang ke 37 ke 38, Sayang telah dengan rasminya di botakkan! hehe. Mula2 Tok Abah Sayang yang cukur kan kepala Sayang lepastu walid pulak take over. Amboih, mula2 walid Sayang tu macam cuak2 jek nak cukur. Tapi bila dah pandai pakai mesin potong rambut Tok Abah punya terus walid awak cukur dengan confidentnya sekali. Hehe. Siap nak pakai shaver pulak lepastu nak kasi licin terus kepala awak sampai shining2. Haha. Pakkal jek Mama tak bagi.

Yang best nya Sayang sangat2 behave masa proses pencukuran rambut dibuat. Sayang senyap jek. Agak nya Sayang rasa sedap kot kepala Sayang dicukur. Hikhik.

Rileks jek Sayang masa walid cukur rambut Sayang. hehe

Rambut Sayang yang separuh dah hilang..wee
Saat yang paling Mama suka bila tidur malam dengan Sayang. Sebelum Sayang nak lelap tu, Awak mesti nak 'menempek' atau 'bergayut' dulu. Tapi Awak hisap susu, bukan main2 semata. Bila dah tidur tu, alahai geramnya Mama dibuatnya. Sayu jek Mama tengok. Tak tahu kenapa. Kadang2 Sayang terjaga dan bunyik2 sikit2. Mama akan cuba mengagak apa yang Sayang nak. Ada masa Sayang sejuk jadi Mama betulkan selimut Sayang yang dah terbukak-bukak tu, ada masa Sayang nak Mama peluk (olololo Sayang Mama) dan ada masa Mama pon tak tahu sebab apa jadi Mama just popok2 jek Awak Sayang.hehe.


Muka Sayang yg sangat cute di pagi hari tidur dengan Mama =)

Ada malam yang Sayang merengek2 tak tahu sebab. Sekali bila Mama tepuk2 perut Sayang rupanya Sayang kembong. Olo kesian Sayang Mama. Mama pon sapukan minyak  telon kat perut dan tapak kaki Sayang. Urut2 sikit. Lepastu Sayang baru boleh tidur dengan nyenyaknya. Lega Mama. Fuuhh..

Tapi, 2hari lepas, Sayang kembung perut yang boleh Mama katakan teruk jugaklah (so far, nauzubillah). Dah cumur minyak telon kat perut pon Sayang merengek2 lagi. Tengah hisap susu pon Sayang merengek2 jugak. Kesian sangat Mama tengok. Mama pon bawa Sayang jumpa 'Yang Pakar' (siapa lagi kalau bukan Tok Umi & Tok Abah). Tok Umi pon cumur lagi minyak pada tapak kaki Sayang, belakang badan Sayang dan picit2 perut Sayang. Sayang diam jek. Memang sahlah Sayang Mama sakit perut. Tok Umi tiarapkan Sayang dan picit2 belakang perut Sayang. Tak lama tu Tok Abah pula take over.

Sayang ditiarapkan dan Tok Abah picit perut Sayang dan goyang2 kan badan Sayang. Sayang senyap. Sedap agak nya Tok Abah buat Sayang macam tu. Tak lama tu Sayang tidur! Olo kesian nya la hai Sayang Mama. Nampak sangat 2 kali yang Sayang Mama dah tidur tapi terjaga semula tu sebab Sayang Mama sakit perut. huhu.

Bila Mama fikir balik apa yang membuatkan perut Sayang sakit, baru Mama teringat, siangnya Mama makan bihun yang ada taugeh. Mama ingat taugeh takpe tapi ex oficemate Mama bagitahu anak dia pon sakit perut jugak bila dia makan taugeh. Okay, noted. Lagi satu yang Mama makan siang nya adalah pulut! Ada dapat bubur merah-putih so Mama makanlah nak rasa. Sekali sedap pulak. Boleh tahan jugaklah Mama makan even tak de lah sampai 1 bekas tu. Tapi akhirnya membuatkan Sayang Mama merana!

Kesian sangat Sayang Mama. Lepas ni Mama memang kena berjaga-jaga dengan apa yang Mama makan. Kalau selama ni effect kat perut Mama jek, Mama jek yang sengsara tapi kali ni Mama kena ingat yang apa yang Mama makan akan effect kat anak Mama juga yang menyusu badan Mama ni. Huhu.

Mama mintak maaf sangat2 Sayang.. (-_-)

Erm, Sejak Sayang dah sebulan, malam2 bila Sayang lapar, Sayang akan nganga2 mulut Sayang cari nenen. Sebelum Sayang sempat nangis lagi Mama dah terjaga dan susukan Sayang. Naluri ibu kan, even Sayang tergerak2 sikit pon Mama boleh tersedar. hoho.

Sekarang ni, bila tidur malam, Sayang akan bangun sekali jek. Sama ada pukul 4 atau pukul 5! Lepastu pukul 7 atau 8. Oh, memang sahlah Sayang akan jadi 'jam' Mama bila Mama dah mula kerja nanti. (-_-).

Tapi kira okay lahkan. Start pukul 12malam, Mama dapat tidur lena selama 4/5 jam straight!hehe. On the other side, Mama tertanya-tanya jugak, Sayang tak lapar ke tak minum susu selama 4/5 jam tu?isk.

Bila mandi atau change pampers, Sayang akan senyap jek. Ha, Sayang pon tahu kan menda2 tu untuk buat Sayang juga selesa jadi Awak behave ajek la kan Sayang kan? =)

Dah masuk sebulan, Sayang dah pandai tengok orang. Setiap orang Sayang ada cara tengok yang tersendiri esp Tok Abah & Tok Umi.

Cuba bagitahu Mama siapa yang tak geram tengok gambar Sayang yang ni?hee

Kalau dengan walid Sayang pulak, Sayang suka walid pegang Sayang dan berjalan-jalan keliling rumah. Bila walid duduk lama jek Sayang mula merengek. Walid Awak yang suka layankan Awak pon bangun lah dan berjalan lagi. Sampai lenguh2 tangan beliau. hee.

Tapi kalau dengan Mama, Sayang tak pulak macam tu. hikhik. Good boy! Memang anak Mama lah.hehe. Lagipon Mama bukan larat nak buat macam walid buat tu. And surprisingly Sayang takde lah banyak merengek sangat bila Mama yang pegang Awak Sayang. hehe. Thanks Sayang sebab appreciate Mama yang dah mengandung dan beranak kan Awak Sayang! Mmmuaahh!

Memandangkan Mama dah nak naik kerja less than 50days, Mama haritu nak train Sayang minum susu dalam botol. Mula2 Mama try bagi pastu Sayang macam buat2 muka pelik even still hisap2 jugak susu tu. Then, Mama bagi walid pulak try, sama jugak. Walid dah nak give up sebab takmo paksa2 Sayang sangat kata nya.

Sekali Mama minta Tok Umi pulak try. Bila masuk jek puting botol tu dalam mulut Sayang, Awak terus hisap dengan semangatnya! Rupa2 nya kena masukkan puting botol tu sampai penuh mulut Sayang. Macam Sayang hisap susu Mama direct jugak. Haha, manalah Mama & walid tahu. Walid awak tu takut sangat awak tersedak ke apa ke kalau masukkan puting botol tu penuh2 dalam mulut awak Sayang. huhu.


Day 58 of life

Ish, lagi 30 hari Mama akan mula bekerja semula. Dengan rutin hidup yang baru sebab dah ada awak Sayang! Tapi bila fikir2 kan balik, Mama akan jadi sedih sebab akan berpisah sekejap dengan Sayang sebab Mama nak kena pergi kerja. Rasa nak berhenti kerja pon ada. (-_-). Tapi, nak buat macam mana, nak tak nak Mama kena juga bekerja, untuk tolong walid Sayang. Plus, Mama pon nak ada income sendiri, boleh sediakan keperluan Sayang agar lebih selesa. =)

Erm, okaylah. Setakat ni jek lah kot dulu Mama nak cerita pasal Sayang. Nanti Mama update lagi okay?

Harapan Mama, tak lain tak bukan, semoga Sayang membesar dengan sihat dan pintar. Semoga Sayang sentiasa berada di bawah lindungan Nya, di dalam keberkatan Nya.

Mama saaaaayang sangat2 kat Awak tau Sayang. More & more each day. Kasih dan sayang Mama pada Sayang takkan putus selama-lama nya.

Lots of Love,

-Mama-



Wednesday, December 12, 2012

Berpantang

Assalamualaikum semua!~

Guess what? Hari ni saya dah hari ke 44 berpantang! Asyik buat entry dengan Sayang saya jek, rasa kekok pulak bila buat entry macam biasa.Hee.

Pejam celik pejam celik, 44 hari sudah berlalu. Maknanya Anas Fateh pon dah berusia 44hari. Alahai, baru 44hari melihat dunia. Itupon 2,3 kali jek keluar dari rumah, selebihnya duduk dendiam ajek lah kat dalam rumah. Itupon dia terbulat-bulat mata dia tengok keliling. Ololo Sayang Mama.

Okaylah, meh nak cerita pasal pengalaman saya berpantang. Untuk bakal2 ibu, insya Allah sedikit sebanyak boleh jadi kan panduan semasa kalian pula berpantang nanti.

Here we go..

Saya bersalin di Hospital Kemaman, selepas dibenarkan 'check out' jek, saya diambil oleh Hubby dan juga Umi & Abah dan pulang ke Kijal, rumah mertua saya, mak & walid.

Excited mereka. Cucu sulong la kata kan. Ahaks.

Maka bermulalah tempoh berpantang saya.

Bertungku

Awal pagi akan start dengan bertungku, tungku pakai besi yang panjang yang berat punya tu taw. Lepas dibakar atas api, ia akan dibalut dengan kain batik. Bertungku tu saya fokus kan kat area perut sudah semestinya. Tujuan nya adalah untuk membuang angin-angin dari urat2 yang sudah mengembang,buang darah2 kotor, tolak balik peranakan ke tempat nya di samping kecutkan ia kepada saiz asal semula.

Mandi dengan air rebusan tumbuhan2 herba

Lepas bertungku, memang akan terasa darah kotor keluar berderu.Huhu. Kemudian saya akan mandi. Mandi pulak saya disediakan dengan air rebusan tumbuh-tumbuhan herba bertujuan untuk segarkan badan ni. Dalam bilik kat rumah PIL tu tandasnya cangkung, sah2 la tak boleh pakai. Memang cari nahas lettew nak pakai tandas cangkung. Eden pon tak sanggup oi. Jadi terpaksa guna tandas yang duduk punya, bertentangan dengan bilik.

1st time mandi bestlah sebab Hubby tolong mandikan. Yer la kan, nak kena cedok air dari dalam besen, kan nak kena tunduk2 tu. Hari ke4 pulak tu. Memang jalan terkepit2 jek. Duduk pon macam robot jek. Uhuk. Tapi lepas2 tu mandi sendiri ajek lah. Tak sampai hati nak mintak Hubby mandi kan selalu, segan dengan family. Hee.

Oh yer, Hubby ambil cuti 1 minggu. Cuti free yang beliau dapat sempena isteri bersalin di burn kan begitu sahaja memandangkan saya bersalin pada hari cuti umum. Ceh.

Selesai mandi, titiskan ubat kuning dulu kat 'situ'. Oh time tu memang rasa seriau jek nak 'bukak' besar2. Tragedi kena jahit masih di dalam bayangan seram. Uhuk.

Berbengkung

Kemudian pakai bengkung. Bengkung ni adalah bertujuan untuk mengempiskan perut, mengembalikan saiz badan kepada bentuk asal (cewah) dan mengangkat peranakan kepada tempat nya yang asal semula.

Saya pakai bengkung yang ada tali panjang tu. Mustika Ratu & Sari Mas punya. Yang orang nak kena ikatkan untuk kita tu. Tak boleh buat sendiri. Kita hanya baring sahaja. Sebelum pakai bengkung, cumurkan dulu di bahagian belakang dan bahagian perut, air kapur dicampurkan dengan limau nipis. Yang sememangnya menghangatkan badan dan mengecutkan perut yang menggeleber ni.Huhu.

Untuk bengkung ni, masa Hubby cuti memang sah2 la Hubby yang ikatkan. Beliau buat macam ikat tali kasut jek. Ahaks. Bila beliau dah kembali bekerja, tugas terpaksa di pas kan kepada Mak. Oh malunya la hai mak tengok perut saya yang sangatlah banyak stretch marks. Buruks nya la hai. (-_-)

Tapi kalau saya complain dengan Hubby jek, beliau mesti tegur saya, 'Tak baik mengeluh, nanti2 lah fikir pasal perut tu,yang penting ayang sembuh dan sihat dulu". Oh, sweet tak Hubby saya? Hikhik.

Mandikan Baby
Untuk baby aka Anas Fateh pulak, tugas memandi kan dia dibuat oleh Mak & Wan aka Tok Wan & Nyang Anas Fateh.hihi. Lepas2 tu bila mereka dah mula ketang ketung di dapur, Anas Fateh yak, Mama nya jugak lah yang setel kannya. Masa Hubby masih cuti, tugas Hubbylah change kan pampers Anas Fateh. hehe. Even dibantu juga oleh saya sebab tugas itu nak kena buat dengan pantas dan cekap. Nak buat macam mana, Hubbby saya tu teliti orangnya. TELITI okay. Korang jangan salah faham pulak!

Makan & Minum

Okay, seterusnya, lepas pakai bengkung, saya akan bersarapan. Untuk orang dalam pantang ni, apa sangatlah yang saya boleh makan kalau bukan roti cicah air milo. Pagi, tengah hari, petang dan malam, mesti nak pekena air milo. Takpelah, milo kan 'milk booster'. Insya Allah, rezeki Anas Fateh, susu saya sentiasa ada untuk nya. Alhamdulillah. Selain roti boleh juga makan biskut cap ping pong tu kalau ingin kan kelainan. Haha.

Dah siap sarapan tu, kembali bertafakur di dalam bilik. Kadang2 bila ngantuk tu saya akan tidur. Maklumlah, malamnya dah berjaga menyusukan Anas Fateh kan, siangnya waktu dia tidur, saya pon amek lah peluang tidur sekali.Hoho.

Tengah hari, lunch di hari2 awal sememangnya nasi putih, ikan panggang dan sayur sawi masak air. Yer tak yer, dinner saya juga menu yang sama. Tak sangka jugaklah saya bertahan dengan lauk sedemikian dengan begitu lama.(-_-)

Bila hari dah petang, bengkung dibuka dan sesi bertungku dilakukan lagi sebelum mandi petang hari. Lepas mandi, pakai bengkung semula dan dinner pulak.

Untuk Anas Fateh, saya akan menyusukannya mengikut tahap keperluan dan kelaparannya. Memang tak lebih dari 3 jam, dia mesti akan menangis meminta susu. Masa 10 hari pertama, lepas jam 12 malam, Anas Fateh bangun tak menentu. Ada malam dia bangun 2jam sekali secara konsisten! Ada malam dia bangun tak menentu, selang sejam atau 2 jam, Ada malam yang setiap sejam secara konsisten pon ada! Bila paginya memang sah2 la mama nya mengantuk tahap dewa kan! Uhuk.

Tapi apa yang saya perasan, walaupun tidur saya tak menentu, maybe ada yang tak cukup pon, tapi Alhamdulillah saya tak ada lah pening2 kepala. Ada sekali tu jek badan rasa macam nak demam, tapi dah selimut & pakai kool fever cepat2, sehari jek dah kebah. Tak mo lah saya demam, nanti kesian kat Anas Fateh nak menyusu dengan saya. Huhu.

Set Berpantang

Untuk menguatkan badan dan memberi kan saya tenaga di samping mempercepatkan luka sembuh, saya pilih set berpantang + menyusu Shaklee. Tapi too bad saya tak amalkan sepenuhnya. Alfalfa & ESP saya tak start pon lagi sehingga ke hari ni. Alfalfa tu sebab Anas Fateh kena jaundis so tak boleh nak amek alfalfa tu dulu. Untuk ESP tu pulak, apa lagi kalau malas nak membancuh! haha. Takpe, yang tu saya aim untuk menyusu. Jadi bila nak naik kerja karang saya kena minum lah untuk meningkatkan produktiviti susu. Hehe.

Selain produk Shaklee, saya amalkan makan gel gamat untuk mempercepatkan luka sembuh. Insya Allah.

Jaundis

Ha, masa Anas Fateh kena jaundis tu, Alhamdulillah pada tahap yang tak seserius mana. Paling tinggi 191. Kalau dah cecah 205 memang dah kena warded dah. Nauzubillah. Lagi satu kalau darah saya jenis darah O pon dah lama kena warded jugak. Huhu.

Untuk kurangkan jaundis dia, kena selalu susu kan jek. Even dia akan tidur jek selalu sebab jaundis ni membuatkan bayi berasa penat sentiasa. Setiap 2jam kejutkan dia dan susu kan dia. Mak & Wan pula mandikan Anas Fateh dengan air bedak sejuk di samping sentiasa 'tungku' kan perut Anas Fateh dengan harapan tali pusat nya cepat2 luruh. Ha, jangan tak tau, tali pusat Anas Fateh luruh pada hari yang ke 17 tau. Agak lambat jugaklah. Sebab kalau tali pusat tu dah luruh maknanya jaundis baby pon dah takde. Fuh.

Lagi satu tak boleh bedung baby supaya baby sentiasa bergerak aktif. Biarkan kaki dan tangan nya sentiasa bergerak2 terkapai2 tu. Hee.

Pakaian

Pakaian wajib semasa pantang sah2 la kain batik dan stokin kan. haha. Kalau rumah jenis lantai simen ke marble ke apa ke, kena ada selipar jugak. Supaya bila kita buka stokin nak ke toilet tu kaki kita tak sejuk. Segala angin dan sengal2 dalam badan ni paling senang dapat dari kaki kita lah. Huhu. So kena make sure kaki kita sentiasa beralas. Tak jejak lantai yang sejuk. huhu.

Sembelit

Ha, yang ni saya rasa memang trauma bagi semua ibu2 dalam pantang. Ada kawan saya tu siap tak membuang sampai hari ke 13!~ Oh, kalah saya yang bukan jenis kaki u'uk tetiap hari ni.ehe.

Mana tak nya, makan dahla berpantang, pastu kebanyakan buah tak boleh nak makan. Saya selama ni pon bukan jenis hari2 punya tapi sebab suka makan buah takde lah sampai sembelit setiap kali 'nature call' tu.huhu. Lagipon takut nak teran kuat sangat sebab ada jahitan yang banyak tu kann.. Oh bayang kan lah betapa azab nyaa..Menangis dalam toilet sendirian sementara menunggu ia keluar.heh.

So, untuk elak sembelit ni, tips dari kawan saya adalah dengan makan buah kurma. Nurse ada pesan supaya makan buah oren tapi masa awal2 pantang tu saya kat rumah PIL kan, mak strict sikit so saya tak dibenarkan makan oren, takut sengal2 badan. Masa tu pulak tak tahu makan kurma boleh menolong 'melembutkan' so memanglah melalui saat2 yang getir setiap kali 'waktu itu' datang. Isk.

Pad & Breast Pad

Ha, pad tu korang tahu la kan apa kegunaan nya. Tapi standby lah dengan banyaak nya. Plus, beli panty liner jugak! Sebab bila nak dekat last2 tu, dah sikit2, tak berbaloi pakai pad. Huhu.

Breast Pad pulak bila susu dah banyak dan ia mula menitik2. Belilah yang washable & disposable punya. Masa saya kat umah PIL, pakai yang disposable punya ajeklah. Kalau tak leceh nak basuh, sidai semua. Cukuplah baju2 saya, baju2 Anas Fateh Mak dah uruskan. (-_-)

Ha, lagi satu, disposable panties pon penting. Beli banyak2 sikit. Yer la kan, awal2 tu darah tengah banyak kan, so memang kena tukar panties selalu. Jadi, kalau pakai yang disposable jek senang, tak payah basuh2 bagai. Plus, kalau kena basuh sah2 la Hubby kan yang kena buat, kita ni dilarang membuat apa2 kerja remember? So, kurang kanlah kerja Hubby yang ada banyak lagi benda lain nak kena buat time kita berpantang tu.Hoho.

Hari yang ke 20, Umi & Abah datang ke Kijal untuk ambil saya & Anas Fateh balik ke JB. Yeayy!! Yer la kan, bila lagi saya nak balik JB lama2 kalau bukan waktu pantang ni, vacation selama 90 hari! hehe.

Lagi pon saya dah kesian dengan Mak tu. Dahla 2weeks sebelum EDD saya dah 'berkampung' dekat Kijal tu. Time tengah sarat saya tak dibenarkan buat kerja sangat, i mean, tolong2 masak & jemur baju, apa tah lagi sesudah beranak! So, bila saya dah takde, Mak pon boleh rehat. Kesian kat Mak.

Yang best nya, takdir Allah swt, elok2 masa saya balik ke JB, seminggu selepas tu Abah undergo an operation. Operation kat kaki kanan beliau. Sebab ada urat yang terputus akibat terjatuh daripada tangga yang sudah reput about 2 weeks ago. Sebelum operation Abah dah dapat MC 15hari. Lepas dah operate dapat lagi sebulan! Haa, memang saing saya lah on vacation nampaknya! hee. Dapatlah Abah main dengan Anas Fateh sepuas2 nya. Hikhik.

Even dah lepas 44 hari ni, tak adalah semua mende lagi saya berani makan. Especiallay seafood. Yang tu tunggu 60 hari karang kot. Tapi hari tu adalah rasa 2 sudu aiskrim Snogurt! haha.

Okaylah, so far, saya rasa itu jek kot yang saya nak kongsi kan pasal pengalaman saya berpantang. Saya berpantang biasa2 sajek. Tak adalah strict sangat. Tapi apa2 pon tegas tu kena ada la. Sebab ia akan effect badan kita juga nanti in the future. Yer la kan, badan nak pakai lama, kena la jaga sebaik mungkin kalau boleh.




Anas Fateh Day 44 of Life!~







p/s : Entry ni ditaip pada 8/12/2012. Sebab dia panjang sangat, asyik tersedak2 jek nak siap kan. hehe.

 




Thursday, November 29, 2012

Muhammad Anas Fateh


 Assalamualaikum Sayang Mama!~

Hari ni Sayang dah berusia 32 hari. Err, maksud mama, baru berusia 32 hari. hehe. Tadi Tok Umi bawa Sayang dan mama ke klinik kesihatan untuk Sayang dapat suntikan Hepatitis untuk sebulan!

Sayang kena cucuk kat peha sebelah kanan. Kesian mama tengok Sayang menangis lepas kena cucuk. Tapi Sayang menangis sekejap saje. Sayang tengah sedap2 tidur tetiba akak nurse tu cucuk Sayang, baby mana tak melalak kan Sayang kan?huhu. Sayang menangis sekejap lepastu Sayang sambung tidur balik. Haha. Tulah, penangan tidur lambat lagi malam tadi, kan dah Sayang ngantuk yang teramat! hehe.


Sayang yang mengantuk selepas kena cucuk sebab dah masuk sebulan!

Okaylah, tengok pada heading tu dah tentu2 nama penuh Sayang kan. Jadi dah sah2 la mama nak cakap pasal awak Sayang, anak mama yang mama dan walid namakan 'Muhammad Anas Fateh'.

Kalau Sayang tengok pada entry mama yang sebelum ni, Nama oh Nama ha, entry ni kira sambungan lah kepada entry yang tu. Hehe. Kiranya, kali ni mama nak ceritakan asal usul nama awak Sayang.

First thing first, kalau Sayang nak tahu, walid awak tu suka sangat baca pasal ketenteraan. Kalau walid surt internet kan, antara blog yang walid surf adalah berkenaan ketenteraan negara ni. Pasal sejarah lah, pasal kapal selam lah, pasal keselamatan negara lah yada yada yada. Mama rasa walid Sayang tu dah tersilap jadi engineer, sepatutnya walid masuk askar jek. Mesti semangat kenegaraan beliau lebih berkobar2. Hikhik.

TAPI, yang kagumnya, bukan pasal ketenteraan negara jek yang beliau minat baca, tapi juga pasal pahlawan2 dan tentera2 Islam. Kebanyakan pahlawan2 Islam walid Sayang mesti tahu cerita. Mama yang kengkonon ambil jurusan agama sejak dari tingkatan 1 ni pon terpinga-pinga kalau walid Sayang cakap pasal khalifah tu, khalifah ni. Almaklumlah, mama ni pulak sangatlah tak minat pasal sejarah, tak kira lah sejarah kesultanan melayu melaka ke sejarah pembentukan negara Somalia ke apeke termasuklah sejarah tamadun Islam. Ish, tak bagus betul Mama ni (Sayang jangan jadi macam Mama tau). Tapi macam mana Mama boleh ambil jurusan undang2 pon Mama tak pasti. (-_-)

Jadi, kalau dah walid Sayang tu minat ke arah itu, sah2 la calon2 nama yang walid fikirkan untuk Sayang jugak adalah tokoh2 pahlawan2 Islam juga. Macam Salahuddin Al Ayubi dan Abu Ayyub Al Ansari. Ada lah lagi beberapa nama yang walid Sayang suggest tapi Mama tak ingat. Huhu.

Nama2 yang Mama suggest pulak setakat yang Mama ingat semuanya tak dapat kelepasan SIRIM (walid Sayang lah tu). Mama pulak sebagai isteri yang taat lagi mithali ni hanya mampu akur sahaja. (-_-)

Sehinggalah nama 'Muhammad Fateh' walid Sayang suggest kan pada Mama. Beriya walid ceritakan kat Mama siapa dia Sultan Muhammad Al Fateh ni tapi Mama macam blur2. Walaupon macam tu, nama tu kira Mama dah berkenan dahla cuma nak juga Mama tahu siapakah gerangan empunya nama...

Jadinya, pada satu hari yang dingin, sambil lepak2 di rumah Tok Wan dan To'ki Sayang sementara menanti hari untuk lahirkan Sayang, Mama pon google lah.
Bila bukak youtube, Mama pon bukaklah video ni....




Tak tahu kenapa, masa tengok video ni jek, air mata Mama mengalir bercucuran. Kagum, bangga dan macam2 lagilah. Meremang bulu roma Mama tengok video ni. Masya Allah. Hebat betol Sultan Muhammad Al Fateh ni. Terus Mama tersenyum seorang tanda setuju 100% untuk nama kan Sayang dengan nama ni. =)

Mama pon google lagi untuk baca sejarah Sultan Muhammad Al Fateh ni. Antara artikel yang Mama baca adalah Satu Umat : Sultan Muhammad Al Fateh
dan Sultan Muhammad Al Fateh

Sangat mengkagumkan kan Sayang? Memang tak syak lagi, Baginda adalah seorang pahlawan dan tokoh Islam yang amat hebat. Dalam hati mama berbisik, 'semoga bila Mama nama kan Sayang dengan nama Baginda, Sayang akan jadi seperti Baginda. Kalau tidak sepenuhnya pon tapi sebahagian. Insya Allah. Amiin!'

Tapi, memandangkan nama tersebut di suggest oleh walid Sayang, maka nya Mama masih nak juga meletakkan satu nama yang Mama pulak yang suggest. (Nak menang jugak Mama ni.haha)

Jadi, Mama pon ligatlah memikirkan nama yang sesuai untuk diselitkan di tengah2 antara 'Muhammad' dan "Fateh' tu. Nak letak di belakang sekali, tak banyak nama yang sesuai dan 'masuk' malah juga sedap di dengari. hoho.

Sampailah Mama came across nama 'Anas'. Ha, sedap jugak nama Anas. Mama suka dengan nama 'Anas'. Maksud 'Anas' ialah.....

'Kemesraan/cinta/kasih/mesra/periang'

 Last2, Mama pon puas hati dengan nama 'Anas'. Bila Mama bagitahu walid jek, respon walid walaupon tidak menunjukkan setuju secara 'zahir' nya (sebab walid Sayang nak letak nama sebijik2 Muhammad Al Fateh, tak mahu olah2 lagi dah.hoho) tapi Walid Sayang jugak tidak membantah.

Oleh itu, Mama pon dengan gembiranya sebab akhirnya berjaya jugak dapatkan satu nama untuk awak Sayang. 'Muhammad Anas Fateh'.

Seterusnya, bila Mama lahirkan Sayang, agenda untuk mendaftar nama Sayang di Jabatan Pendaftaran Negara pula menjadi satu isu. Sebab musabab nya adalah, bila nama Sayang di 'bin' kan dengan nama walid, nama Sayang akan jadi sangatlah panjang. 36 aksara! (termasuk 'bin') Fuuhh!

Pulak tu ada desas desus mengatakan kalau nama panjang sangat, akan diberi 2 kad pengenalan. hadoi! Kasihanlah anak Mama kalau kena pegang sampai dua kad pengenalan semata-mata sebab Mama nak jugak nama kan awak dengan nama yang panjaang ditambah pulak dengan nama walid Sayang yang sememangnya panjaaang. Uhuk.

Jadinya, Mama pasrah ajeklah. Mama minta walid tanya kan dengan orang kat JPN tu dulu pasal 2 kad pengenalan tu. Kalau memang betul, Mama pasrah jek untuk cancel nama 'Anas' tu. Stick to the original sahaja.

Pada hari yang ke 13 kelahiran Sayang, walid pon pergilah daftar kan nama Sayang. Bila walid awak balik jek, walid bagi Mama surat beranak Sayang, terus Mama dengah gopohnya tengok nama Sayang disitu. Ia tertulis, 'Muhammad Anas Fateh'! Yeayyy! Terus Mama senyum keriangan. Walid cakap orang kat kaunter tu bagitahu, kalau nama muat pada kotak2 dalam borang tu kira pakai 1 kad pengenalan ajek lah. Jadi walid pon terus ikut ajeklah nama yang telah Mama isi kan dalam borang pendaftaran tu.

So, begitulah asal usul nama awak Sayang, Muhammad Anas Fateh.

Harapan Mama semoga Sayang menjadi anak yang soleh, yang mempunyai ciri2 yang dipunyai oleh baginda Sultan Muhammad Al Fateh yang sangat hebat itu. Okay Sayang? Takpe, Mama yakin Sayang boleh. Kita sama2 usaha kan yer Sayang Mama...Insya Allah.


p/s: Entry ni ditaip pada 27hb November 2012. Tapi sebab masa mama tengah type tu tetibe black out pulak jadi Mama terpaksa sambung hari ni. hehe.




Wednesday, November 7, 2012

:: The most PRECIOUS Raya Haji everrr ::


26 Oktober 2012 / 10 Zulhijjah 1433H

-6:20 pagi

Pagi Raya Haji, Mama bangun pagi untuk tunaikan solat Subuh, tapi tiba-tiba Mama rasa macam ada sesuatu yang tidak menyelesakan di 'bawah' sana. Mama masuk toilet, tapi malangnya mama tak boleh nak pastikan sebab perut mama yang sangat besar tu telah menghalang mama dari berbuat demikian. Jadi, Mama solat macam biasa.

Selesai solat, mama ingat nak baring sekejap sebab rasa badan ni sangatlah tak larat. Maklumlah, mama tengah sarat, lagi 3hari saje EDD mama. Sebelum tu mama alas dengan selimut. Macam tadi, rasa sesuatu tu ada lagi. Mama cek kat selimut sekali tengok ada darah! Cek lagi ada lagi 3 tompokan darah kat peha mama. Ya Allah, mama dah nak bersalin dah ke hari ni?? Mama cuak. Mama cari walid Sayang. Lepas Subuh walid Sayang cari port lain pulak untuk beliau 'landing'. Isk.

Bukak pintu bilik, nampak walid Sayang terbaring depan tv. Panggil punya panggil tak dengar. Masa tu, ada To'ki Sayang tengah gosok baju di bilik sebelah. Nak tak nak mama terpaksa panggil To'ki Sayang jugak. Lepas tu, apa lagi, kecoh lah satu rumah.

Tak pasal-pasal pagi tu semua orang dalam rumah tak pergi solat sunat Raya Aidiladha. Mama pon dah cuak. Serba salah nak pergi hospital ke tak. Lepas tukar baju, mama sarapan sekejap untuk kasi ada tenaga. Sarapan satay, nasi impit dan kuah kacang. Fuuh, merasa dulu mama makanan Raya sebelum apa-apa jadi.Huhu.

Lepas call Tok Umi Sayang dan memikirkan mama mengandungkan anak sulong, mama ambil keputusan untuk pergi ke hospital.

Sampai di hospital, jumpa nurse, cek-cek, bukaan mama baru 1cm. Disebabkan mama dah ada rasa contraction, mama terus ditahan wad. Doktor dah tak bagi mama balik ke rumah lagi dah. Isk.

Masa tu mama di bahagian O&G. Bila doktor pulak cek pagi tu, bukaan mama dah 2 cm.

-1:30 tengah hari

Mama terbaring di atas katil di wad. Sambil menahan contraction yang datang dalam 10 minit sekali. Yang mama tak tahannya sebab ia tekan kuat kat pundi kencing mama. Macam rasa nak terkencing tapi kena tahan kencing tu. Ha, tak ke seksa namanya tu. Tiba-tiba mama terbersin pulak. Terasa basah di kain mama. Ha sudah, mama dah terkencing pulak dah ker? Bisik hati kecil mama. Air menitik-nitik macam tangki bocor tu. Mama terus bergegas ke toilet.

Bila cek, air tu berwarna kuning kemerahan. Macam ada kesan darah pon yer. Bau pulak macam hancing. Jadi mama ingat kan ia hanyalah air kencing yang bercampur dengan darah sebab tadi doktor ada bagitahu mama yang 'bawah' mama ada sedikit luka. Huhu.

Lepas tukar kain baru, mama balik semula ke katil. Tapi malangnya, menda yang sama juga terjadi sebanyak 3 kali. Mama dah error. Teruk sangat contraction ni tekan pundi kencing mama sampai 'leaking' teruk jadik nya. Bisik hati kecil mama lagi. Dengan keadaan yang macam tu dan contraction yang datang menyerang selang 10 minit sekali, memanglah mama tak tahaann..uhuk.

-5:10 petang.

Mama dipanggil untuk masuk ke bilik rawatan untuk di cek sekali lagi oleh doktor. Mama bagitahu doktor dan nurse apa yang berlaku jadi doktor pon cek lah 'bawah' mama. Cek punya cek, sekali mama di bagitahu bahawa 'leaking' tersebut adalah air ketuban mama, bukannya air kencing!! Hah?? Warna dia kekuningan sebab Sayang yang masih dalam perot mama masa tu rupa-rupanya dah berak. Sebab tu air ketuban mama berwarna! hoho. Nurse tu gelakkan jek mama sebab tak tahu yang air ketuban mama sebenarnya dah pecah, bukannya air kencing. Isk. Tak baik nurse tu tau. Mana mama tahu yang Sayang dah berak dalam perot mama, sebabtu air tu berwarna. (-_-)

Cek punya cek lagi, bukaan mama dah 4cm, Apa lagi, mama kena masuk dewan bersalin dah la. Fuuhh!! Bila tahu jek dah nak masuk dewan bersalin, rasa macam nak masuk dewan perang jek. Cuak, takut, risau, semuanya ada masa tu.

Nurse suruh mama inform walid Sayang. Supaya beliau boleh standby di dewan bersalin tu.

-5:45 petang.

Mama telah dibawa masuk ke dewan bersalin. Tok Abah & Tok Umi pulak tak sempat nak jumpa mama sebab masa tu mereka baru sahaja nak sampai di Kemaman. Isk. Masa tu, dalam 1 bilik ada mama seorang sahaja. Kira okaylah sebab mama takkan terganggu dengan karenah bersalin orang lain yang mungkin akan menganggu gugat fokus dan keyakinan mama semasa menunggu bukaan mencecah 10cm! Hoho.

Masa tu, Alhamdulillah, semuanya perempuan. Doktor perempuan, nurses pon perempuan. (Eh, memanglah nurse selalunya perempuan kan.haha) Yang penting mereka baik-baik belaka. Buat mama rasa selesa.

-7:30 petang.

Bukaan 5cm dengan contraction yang kerap dan lama. Isk. Pinggang mama dah mula rasa sakit. Doktor pantau heartbeat Sayang. Nak tengok Sayang okay ke tak. Masa tu ada 2 orang HO perempuan yang jaga mama. Alhamdulillah, so far Sayang okay sajek. Bravo Sayang Mama!

-9:30 malam.

Masih 5cm dengan kadar contraction yang sama. Setiap kali contraction datang, peritnya hanya Tuhan sahaja yang tahu. Masa tu nurse dah panggil walid Sayang masuk. Mama pon tak faham kenapa tetiba walid Sayang boleh masuk awal. Bukannya time dah nak beranak karang. Takpelah, maybe mereka nak walid bagi support banyak2 kat mama kot.

Mama memang bertuah sebab walid dapat teman kan mama lebih awal dari yang sepatutnya. Memang mama perlukan walid masa tu. Walid bagi mama semangat, selalu ingatkan mama supaya bersabar dan ingat Allah banyak2. Sesekali walid akan cium tangan mama dan usap2 rambut mama.

At least, mama ada walid bersama mama. Mama bersyukur. Kalau apa-apa jadi, kami akan tempuhi bersama. Walid akan sentiasa ada di sisi mama.

27 Oktober 2012/ 11 Zulhijjah 1433H

-12:00 malam.

Masih lagi 5cm. Walid dah resah. Kesian walid. Dahlah duduk kat atas kerusi yang takde tempat sandar. Sayang bayangkan walid Sayang duduk kat kerusi tu berejam. Setiap kali contraction mama akan pegang tangan walid sekuat hati mama. Nasib baik tangan walid tu gagah, kalau tak dah patah dah mama rasa. huhu.

Nurses yang sedia ada dah lama tukar shift. Paling tak best bila HO perempuan 2 orang tu pon dah tak ada. Tetiba mama dengar ada seorang suara lelaki. Ha sudah, doktor lelaki pulak ker? Bisik hati mama. Mama dah tak sedap hati dah. Mama cakap pada walid Sayang. Walid Sayang pon dah tak sedap duduk dah. Masa tu nurse yang ada pon macam poyo jek. Benci betul mama. Walid pon error dengan dia. Kenapa dah tengah2 malam macam gini semua orang macam tak best jek? Tak seindah macam siang tadi punya? Isk.

-12:30 malam.

Seorang doktor lelaki masuk. HO juga rupa2 nya. Walid masa tu dah tak boleh blah dah sampai selamba ajek beliau tanya pada nurse yang poyo tu, 'Dah tak ada doktor perempuan ke?'

Kalau dah nama pon poyo, memang boleh agak lah kan jawapan dia apa. Memanglah menyakitkan hati. Mama pasrah jek waktu tu. Dahlah sedih bukaan tak gerak2 dari maghrib tadi. Tambah pulak dengan kemunculan HO lelaki ni. Hukhuk. Tak apalah, mama pasrah jek. Sesungguhnya, bukan mama pinta untuk tidak bersalin dengan doktor perempuan. Dan sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui. Semoga dosa-dosa mama diampunkan Nya. Amin.

Walid bagitahu mama yang kat luar ramai lagi yang tunggu termasuk Nyang & Nyang Ani Sayang. Masya Allah, mereka masih menunggu di luar ke? Lagi la hati mama ni rasa kesian. Nak saje mama minta mereka balik berehat dulu sebab tak sanggup nak mereka tunggu mama yang tak tahulah nak bersalin pukul berapa lagi ni. Isk.

Kadang-kadang mama terasa nak putus asa dan ambil keputusan untuk operate sahaja dek kerana tak tahan menunggu dengan serangan contraction yang bertubi-tubi. Tapi, atas nasihat MO, Dr Mas dengan keadaan heartbeat Sayang yang Alhamdulillah baik-baik sahaja, supaya mama tunggu sampai jam 5 pagi. Untuk anak sulung, mereka tak galakkan untuk operate sekiranya tak mengalami apa-apa masalah.

Okay. Mama tunggu. Insya Allah, mama akan bersalin juga nanti. Doa Nabi Yunus masih tak berhenti-henti mama titipkan di bibir mama.

-2:00 pagi.

Mama di cek lagi untuk bukaan. HO lelaki tu bagitahu yang bukaan masih 5cm. Tak lama tu ada seorang MO perempuan datang periksa mama pulak. MO tu cakap dah 7cm! Apalah HO tu, tak reti cek hape. Heh. Masa tu walid Sayang tersenyum. Tanda lega sebab bukaan dah makin besar. Mama pula, masih resah nak tunggu lagi 3cm yang tak tahu berapa lama pula masa yang akan diambil. Sayang mama cepatlah keluar!

-3:00 pagi.

Mama tetibe terasa hendak meneran. Macam nak Yak tuu...Tapi rasa nak teran yang sangat2 dah. Mama terus jerit panggil doktor. Walid pon dah kelam kabut. Mama tanya doktor tu, dah boleh teran ker? Dah 10cm ker? Apa yang mama dengar HO tu cakap, 'Kalau Puan dah rasa nak teran puan teran jer..'
Erk? Biar betol. Mama dah tak fikir apa dah. Mama dah tak tahan sangat dah waktu tu. Semua wayar2 di perut mama dicabut. Mama diminta untuk angkat kaki. Tumit rapat ke punggung, kedua-dua tangan mama pegang tumit. Lengan walid pula diminta untuk pangku kepala mama. Supaya ditinggikan dan dagu mama mengenai dada mama.

Bila semua dah ready, mama disuruh untuk teran bila rasa contraction datang. Sebelum teran, tarik nafas panjang2 dulu, hold dan teran, baru hembus balik nafas. Tarik nafas ikut hidung manakala hembus nafas pakai mulut mama. Semasa meneran mama diminta untuk tidak menjerit atau mengeluarkan suara even 'Aaaaahh'. Buang tenaga ajek kata mereka.

Masa mama meneran tu, semua orang bagi semangat. HO tu even sengal2 pon tapi bab2 bagi semangat ni dia okay. So bila ramai2 bagi semangat dengan meriahnya macam sedang bersorak untuk football match, tenaga dan semangat mama pon jadi kuat. Sekali mama teran dengan sepenuh hati. Pastu mama berhenti. Masa tu mama rasa Sayang dah keluar sedikit dah. Lepastu HO tu suruh mama teran lagi. Mama tarik nafas panjang2 dan teran sekuat hati mama dan .............pluuuuuuuushhhh!!

Terasa cairan hangat keluar dengan banyak nya setelah Sayang disambut oleh HO tersebut. Terus mama dengar tangisan Sayang yang menangis sekuat hati Sayang. Alhamdulillah!~

Masa tu lega nya mama hanya Allah sahaja yang tahu. HO tu angkat Sayang dan tunjukkan pada mama. Suruh mama bagitahu dia jantina Sayang. Mama terus tersenyum dan jawab, 'Boy...'

HO terus letak Sayang atas dada mama dan walid cepat2 azan kan Sayang di telinga kanan Sayang. Air mata mama mengalir. Tak mama sangka, mama telah selamat melahirkan awak Sayang. Sayang telah keluar ke dunia ini setelah 9 bulan berada dalam perot mama. Mama pula dah bergelar seorang ibu akhirnya. Subhanallah.

Lepas tu, nurse ambil Sayang untuk di bersihkan. Yang bestnya, Sayang dengan selambanya kencing sampai terkena baju hospital yang walid pakai. hehe. Awal2 lagi Sayang dah 'kencing' kan walid Sayang yer. haip!

Oh yer, Sayang dilahirkan pada jam 3.07 pagi dengan berat 3.15kg!

Selepas tu, Sayang diletakkan di dalam katil Sayang berdekatan dengan mama setelah Sayang dibersihkan. Walid pula diminta keluar sementara menunggu mama di 'settlekan'. Hoho.


Sayang mama tidurrr

Mama ingat mama dah lega dah. Semua dah settle, dah selamat. Tapi rupa2 nya, ada satu fasa yang paling perit dan seksa yang mama kena tempuhi. Lagi sakit dari contraction, apa tah lagi dari bersalinkan Sayang! Apa lagi kalau bukan Fasa dijahit!!

Darah mama keluar banyak. Dalam 600 ml. Koyakan sangatlah banyak sampai kusut2 HO tu nak kena jahit. HO bagitahu mama yang jahitan sampai beratus jahitan. Huhu. Tak tahulah kalau dia jawab sebagai 'hiperbola' jek.Heh.

Mama tidak dibius. Hanya diberi satu alat untuk mama sedut apabila mama terasa sakit. Dan of course lah kan, sepanjang masa mama sedut gas tu sebab sepanjang masa mama sakit semasa dijahit. Sampai mama dah jadi mamai, dah jadi separa sedar. Masa tu mama terasa lembik tak bermaya. Berulang kali mama cakap, 'sakit doktor sakiittt..'

Sesekali dengar suara nurse yang poyo memarahi mama sebab 'tak bagi kerjasama' untuk dijahit. 2jam setengah terasa macam 2hari! Mama terasa bagai diseksa. Sakitnya hanya Tuhan sahaja yang Tahu. Kalau memikirkan saat itu berulang kali, sumpah mama taknak beranak lagi dengan koyakan yang banyak!!!

-5:30 pagi.

MO Doktor Mas datang. Dalam mamai2 mama, mama dengar MO tu memarahi HO tu sebab tak inform beliau tentang perihal mama. Yang mama kehilangan banyak darah, yang koyakan mama banyak, yang itu yang ini. Pendek kata, sebagai HO dia telah gagal untuk me report kan apa yang sepatutnya di report kan kepada MO nya.

Dr Mas ambil alih tugas jahitan tu. Sambil membebel2 sebab dah 2jam setengah masa diambil untuk menjahit. Mama juga ada terdengar Dr Mas cakap pada HO tersebut, 'Can you imagine if this patient is your sister'.

Okay. Waktu tu mama terasa yang sesungguhnya mama tak sepatutnya diperlakukan sedemikian. Bila dengan Dr Mas jek, mama terasa sedikit tenang. Bila dah siap dijahit, mama terus berterima kasih kepada Dr Mas dan dengan selambanya cakap, 'Kalau Dr Aiman yang buat, tak tahulah sampai bila nak habiss..'

Sambil menangis2 teresak2 macam kanak-kanak. Sesungguhnya mama memang sakit. Terasa satu mimpi yang teramatlah ngeri yang telah mama alami.

Disebabkan 2jam lebih tu jugak, Sayang telah terlebih dahulu diberikan susu formula. Tambah lagi sakit hati mama. Angan-angan mama untuk dakap Sayang buat pertama kali selepas melahirkan Sayang dan terus menyusukan Sayang semestinya hancur berkecai. Serius, mama sedih.

-8:00 pagi.

Mama sms walid. Bagitahu yang mama masih berada di dalam wad bersalin. Kena tunggu orang dari wad datang ambil mama. Sayang pulak terpaksa diletakkan di wad 2, wad yang berlainan dengan mama disebabkan mama tetiba demam semasa bersalinkan Sayang. Takut Sayang dijangkiti apa-apa kuman dari mama.

Mama sedih tapi untuk kebaikan Sayang, Mama pasrah. Takpe, wad 2 tu hanya 1 tingkat saje dari wad mama. Mama akan sentiasa naik menyusukan Sayang.

Mama juga mms kan gambar Sayang pada Tok Abah & Tok Umi. Kesian mereka dah lama sangat tunggu mama sejak mama tak berkesempatan untuk jumpa mereka setelah mereka sampai petang semalam. Tok Umi cakap Sayang sebijik macam mama masa mama kecik. Dalam erti kata lain, mama pon cute jugaklah masa kecik2 dulu. Eh?? Hehe.



Sayang mama lena dibuai mimpi...


Sayang mama!!

-9:30 pagi.

Mama akhirnya dibawa semula ke wad mama. Masa keluar dari dewan bersalin tu, mama nampak Tok Abah, Tok Umi & Aisyah terkejar-kejar kan mama sambil mengucapkan tahniah. Mama baru dapat menatap wajah mereka, setelah mereka menunggu mama 15 jam lamanya. Kemudian mama ditolak ke wad mama. Sampai di wad, mama terus berehat. Lembik, tak terdaya untuk mama buat apa-apa. Penat menunggu bukaan, penat menahan kesakitan, penat meneran, penat dijahit dengan banyak nya, penat menangis2 akibat di jahit dengan teruk ditambah dengan laparnya.

Kali terakhir mama makan adalah pada pukul 12 tengah hari waktu semalam, semasa walid bawakkan mama nasi impit dengan sambal ikan bilis yang Tok Wan Sayang bekalkan buat mama. Masa tu Cik Ah Sayang ada masakkan kuah lodeh tapi mama tak dapat nak menjamahnya dek kerana contraction yang datang menyerang bertubi-tubi.

Walaupun bermacam-macam dah mama lalui, bila memikirkan yang mama telah selamat melahirkan Sayang, dan Sayang ada di tingkat atas menanti mama, mama berasa lega dan puas. Terasa tenang sangat. Jadi mama hanya berehat dan tidur sehingga waktu melawat tiba...dengan takbir raya bergema........

Wednesday, October 24, 2012

:: Pelayaran 9 bulan ::

Assalamualaikum Sayang!~

Memandangkan mengikut perkiraan doktor bahawa tarikh mama dijangka bersalinkan Sayang tinggal saje lagi 5hari, sekaligus menandakan pelayaran mama dalam mengharungi fasa kehamilan sudah sampai ke penghujungnya.

Jadi mama sudah semestinya hendak bagitahu Sayang kalau boleh segala dugaan, cabaran, simptom2 dan sewaktu dengannya yang telah mama lalui dan tempuhi sepanjang mengandung kan (ada ke perkataan ni?) awak Sayang. Tapi mama enjoy dan akan menjadi kenangan manis buat mama.

23/2/2012, masa tu, mama masih bertugas di Muar. Period mama dah lewat sebulan. Jadi, tak lain tak bukan, apa yang bermain di fikiran mama adalah mama mengandung. Memandangkan mama dah serik untuk tunggu walid awak di sisi baru buat UPT kerana kisah 'hitam' yang lepas, mama tanpa segan silu dan konfidennya buat UPT sendiri. Seperti yang dijangka, hasil UPT mama 'positif'. Alhamdulillah!

Masa tu mama punyalah happy dan bersyukur tidak terhingga. Rezeki dari Yang Maha Esa, Mama mengandung lagi setelah keguguran 3bulan yang lepas. Terasa cepat tapi benar. Berkat Anniversarry Mama & Walid 4/02/2012 yang lepas agaknya. Hehe.

Mama pon apa lagi, dan2 tu juga bagitahu walid. Walid awak pon speechless jadi nya. Gembira tak terkata. Bermula daripada hari tersebut, mama betul2 menjaga diri mama. Jaga dari tidak membuat kerja2 berat, tidak renyah2 sangat sebab bimbangkan kandungan mama, awaklah tu Sayang..=)

Bila balik ke JB pada hujung minggu, mama akan bawa cushion alas punggung untuk mama gunakan semasa dalam bas, supaya tak terhentak-hentak. Pasal selera makan time tu, mama terasa ia agak bertambah. Kat Muar breakfast memang heaven. Ada lontong, soto, nasi lemak sambal kerang, satay, roti arab, roti canai dsb. Kawan mama Shaarmini memang layan kan jek mama nak makan apa setiap pagi sebelum kami pergi ke mahkamah.

Setiap kali balik dari mahkamah pulak, mama wajib singgah satu stall berpayung kan biru yang terletak di sebelah bank rakyat untuk membeli buah-buahan potong di situ. Tekak mama memang tiap-tiap hari terasa nak makan buah waktu tu. Huhu.



Yang ni buah potong sendiri punyaa..puas hati makan. nyum3!

15 Mac 2012, mama telah di warded akibat 'threatened miscarriage'. Perasaan mama waktu tu hanya Allah sahaja yang tahu. Dengan walid nya yang jauh di mata, dengan kisah 'hitam' yang pernah mama lalui hujung November 2011 lepas, membuatkan mama betul2 risau dan sedih pada waktu tu.

Alhamdulillah mama mempunyai seorang housemate yang sangat baik. Nama dia Zubaidah. Dalam kelam kabut mama baru balik dari kerja petang tu, mama terus heret dia ke hospital. Dia jugaklah yang membantu mama pergi ke wad, bawakkan barang2 mama dsb. Kalau takde dia ntah-ntah mama terkontang kanting seorang diri. Kisah ni, mama dah ceritakan di sini. Sayang baca lah yer untuk lebih detail. Huhu.

Setelah Sayang masuk 3bulan ke atas, mama dah mula rasa loya-loya. Selera mama dah sedikit merudum. Tapi disebabkan takut perut masuk angin, mama makan jugak. Mama akan usaha untuk dapatkan makanan yang tekak mama rasa nak makan supaya perut mama diisi jugak walau macam mana pon. Risau kan awak lah Sayang yang dalam perut mama tu. Hampir setiap malam, kepala mama akan pening tak tentu pasal.

Masa tu mama memang akan mengelak dari makan sebarang pain killer even panadol sekalipun. Sebab takut ter effect kat Sayang. Mama hanya akan cumur minyak, picit2 sendiri dan tampal koyok sahaja. Masa tu mama harap sangat supaya walid berada bersama mama, supaya walid boleh tolong picit2 kan kepala mama yang berdenyut-denyut tu.Isk.

Walaupon mama loya-loya tapi Alhamdulillah, mama takdelah muntah teruk-teruk. Yang mama boleh recall, mama tak pernah muntah lebih dari 15kali rasanya sepanjang mama pregnant. Paling perit kalau muntah waktu pagi-pagi. Sebab tak ada makanan yang akan keluar, hanya cecair yang teramatlah pahit saje yang ada.

 Ha, pasal loya ni, nak tak nak mama terpaksa makan pil untuk elak loya. Mana taknya, lepas sarapan mama akan pergi ke mahkamah untuk buat kes. Elok2 jek mama parking kt basement mahkamah tu, mama dah uwek-uwek rasa loya. Dari terkeluar balik makanan yang dah mama makan, mama telan ajeklah sebiji pil loya yang ternonet tu. Alhamdulillah, bila makan pil tu jek, loya mama akan hilang. Tapi mama tak adalah makan hari-hari pil tu. Walid Sayang pon bising kalau kerap sangat makan pil tu. Takut effect kat Sayang lah apa lagi. Huu.

Loya mama tu suka hati dia jek nak datang waktu bila. Orang selalu kata morning sickness la, evening sickness la tapi loya mama ni 'Anytime sickness'. Hehe. Kadang-kadang waktu pagi, kadang-kadang waktu petang, kadang-kadang dah nak tidur pon rasa jugak. Haih. Tapi takpelah, at least mama tak delah sampai muntah teruk. Just loya sahaja. Huhu.

Untuk elak loya, macam biasalah, mama akan kunyah asam2, gula2 dan sewaktu dengannya. Selera makan mama sekejap jek merudum nya, tak de lah sampai berat mama turun. Setiap hari naik dengan jayanya adalah! Heee.

Sepanjang mengandungkan awak Sayang, antara (ni belom mama nyatakan semua taw) makanan-makanan yang mama mengidam nak makan adalah............


Famous Amos Chocolate chip


Masa ni walid Sayang beratur pjg untuk belikan mama Sundae Corn Flakes.hehe

Oh ini ABC plg sedap dlm Msia.. tak jumpe punya kt tempat laen taw.
ABC mana lgk kalau bkn ABC Kg Melayu  Sayang..hee
Waffle & ice cream at A&W

Ha, Sayang tahu pavlova tak?. Masa tu, mama duk asyik dengar orang bercakap jek pasal pavlova ni kat internet. Kalau kat FB tu, ada yang siap upload gambar lagi. Mama pulak tak pernah rasa jadi bila tengok jek menda tu terus teringin nak rasa. Ha sudah. Mana pulak mama nak cari pavlova ni yer? Google punya google, kat JB pon takde kedai yang jual. Tempahan online punya adalah tapi macam mahal jek, dan tak sempat untuk mama order memandangkan mama hanya balik ke JB pada hujung minggu sahaja.

Last2 mama google resepi dia terus. Tengok gaya macam simple ajek cara buatnya. Jadi mama pon bertekad la untuk buat sendiri. Ha, hebat tak mama? Setelah Tok Abah dan Tok Umi meneman mama membeli bahan2 untuk pavlova ni, last2, Tadaaa! Menjadi tuuu.....

Home Made Pavlova!~


Sekali hadap jek sudah licin taw. Hikhik. Not bad la for a first timer. Hee. Tok Abah cakap, 'Wah, boleh tahan baby teringin nak makan pavlova'. Ha, siapa lagi kalau bukan awak Sayang! Hee.

Ada satu hari tu mama teringin nak makan cendawan goreng tepung. Kat Muar tu mama tak tahulah kat mana ada jual. Kalau kat JB kat Kg Melayu jek kot ada. Tanya punya tanya adalah orang cakap kat satu kedai ni. Semangat mama pergi tapi tutup pulak dah.

 2,3 hari mencari tapi masih lagi tak dapat2 makan. Last2 mama beli jek cendawan dan tepung serbaguna tu, mama goreng ajek sendiri. Ha, puas hati betul dapat makan. Lepas tu dah tak ada teringin lagik dah. Heee.




Bagus kan mama ni? Bila teringin jek buat sendirik. Almaklumlah, walid awak jauh, tak ada siapa mama nak susahkan untuk memenuhi tekak mama yang mengidam macam2 waktu tu. Jadi mama ikhtiar sendiri ajeklah. Isk.

TAPI, bila walid datang jumpa mama jek, bermacam-macam lah jenis makanan yang ligat di dalam kepala mama ni untuk dimakan. Jumpa sebulan sekali, berani la kan kalau walid awak tak layan kan mama ni. Ahaks.

Ada sekali tu mama nak makan ikan bawal. Bila time nak makan jek cari kedai yang agak2 ada ikan bawal. Ada sekali tu berhenti kat kedai makan kat Melaka, tanya dulu ada ke tak ikan bawal, boleh pulak akak kedai tu cakap 'Harini takde lah dik, ada siakap jek.. Selalu nya ada..'Uwaa...bukan rezeki mama masa tu. Hampanya  la hai hanya Tuhan sahaja yang tahu. Huhu.

Esoknya untuk dinner, sebelum walid bertolak balik Kemaman malam tu, cari punya cari, last2 tanya kat kedai makan sebelah rumah tu jek. Belek punya belek ikan tu, adik kedai tu cakap ada sekor! Yeayy. Gembiranya mama tak tahulah nak cakap macam mana. Yang bestnya, waktu tu kami singgah lepas asar. Plan nak makannya waktu malam, sebelum hantar walid awak ke bus stand. Punya lah walid  awak buat muka tebal minta adik kedai tu simpan kan ikan bawal tu untuk mama. Takut dikebas orang. Hehe.

Malam tu, lepas Maghrib jek, terus terjah kedai makan Seri Bayu tu. Alhamdulillah, adik kedai tu berpegang pada janji dia, jadi dapatlah mama makan ikan bawal sepuas-puasnya. Mana tak puas, mama makan ikan bawal tu sensorang jek kot. Walid awak  boleh pulak order nasi goreng daging merah. Sah2 lah beliau tak sentuh langsung ikan bawal tu.



Ha, Sayang bayangkanlah macam mana keadaan mama makan seekor ikan bawal yang besar tu. Tak habis takut membazir. Sumbat ajeklah sampai licin. Uhuk. Lepas tu memang takde cari ikan bawal lagi dah. Hee.

Jadi, tulah sedikit sebanyak makanan-makanan yang mama idamkan sepanjang mama mengandung kan Sayang. Tapi Alhamdulillah, semua yang mama idamkan semuanya yang boleh dapat punya. Tak adalah makanan yang pelik2 macam daging kijang emas ke, daging arnab ke, itik ke atau colgate sekalipun. Huu.

Paling parah takde lah mama mengidam nak kan air tangan walid sendirik masakkan untuk mama daging salai masak lemak! Hamek kau. Jangan main2. Ada tau perempuan mengandung yang macam tu. Macam bos mama kat Muar cerita, isteri dia nak yang dia masak. Takmo yang beli kat kedai. Ha, tak ke naya tu. Bos mama tu okaylah sebab jenis dah biasa masak2. Kalau walid awak? TEtttt!! hikhik.

Mama betul2 bersyukur sebab teringinkan makanan yang boleh dapat.

Untuk makanan yang mama 'alergik' pulak, setakat yang mama perasan, tak ada rasanya. Cuma satay sajek lah. Sepanjang mama pregnant sampai lah ke 8bulan lebih, mama takde selera langsung dengan satay. Mama hanya  boleh  makan 1 cucuk satay SAHAJA. Padahal satay tu favaourite mama ape! Tapi nasi impit dengan kuah kacang masih mama makan dengan berseleranya. Hee.

Untuk bau2 pon, Alhamdulillah, mama takde alergik kepada apa2 bau. Masak pon mama okay. Tak adalah loya2 ke apa ke. Jadi bila walid awak datang Muar, semangat masak mama macam biasa jugak lah. Hehe. Even masa bulan puasa haritu pon, mama boleh masak dengan jayanya. Alhamdulillah syukur.

Okay, enough pasal makanan. Dari segi lain pulak, apa yang mama perasan, sepanjang mama mengandung ni, rambut mama tak gugur pon. Bukan kata kurang malah seingat mama dalam sehelai dua jek yang gugur. Kalau tak selalu nya bangun tidur jek mesti ada kat bantal2. Kat lantai bilik pon mesti ada jugak.

Pastu, apa yang mama perasan, jerawat pon macam malu2 gitu nak keluar. Even mama serabai tak terjaga muka ni, tak de nak tempek2 krim sangat.Hehe.

Ha, tapi yang mama error sikit, kat bawah bibir mama ni ada macam kering jek. Sebelum ni pernah jugak jadi tapi bila cumur krim jek dah okay. Tapi since pregnant ni, krim dah cumur, baby oil pon dah cumur tapi tak jugak hilang2. Aish. Pasrah ajek la mama. Badan memang toksah cakap la kan, gedeng sungguh!

Sayang bayangkan, masa raya hari tu, dalam masa seminggu berat mama boleh naik sampai 5kilo! Ha, mama makan dinasour agaknya sampai naik mendadak macam tu sekali. Nasib baiklah kakak nurse kat Klinik Jalan Gambut tu baik. Takde nak marah2. And of course la kan, sebab tu jugak,. mama kena minum air gula buat kali kedua. Uhuk.

Alhamdulillah, tahap gula mama okay sajek. Darah mama pon okay. So, even berat mama naik 18kilo sepanjang mama pregnant ni, mama takde lah risau sangat. Yang penting mama & Sayang mama sihat.

Hari ni, lagi 5hari jek Sayang dijangka keluar. Lusa pulak nak Raya Haji tapi sumpah Mama takde feel langsung nak raya. Berdebar nak bersalin punya pasal. Kadang2 rasa macam tak sabar nak Sayang keluar sebab nak tengok siapakah gerangan yang ada dalam perot mama ni. Yang selalu menendang2 ni. Yang cheeky2 ni sebab sebelum jumpa doktor dia punya lah aktif tapi bila doktor scan nak ukur peha dia, dia buat senyap jek. Haip!! hehe.

Dah last2 ni jugak kaki mama Masya Allah punyalah bengkak. Dah macam kaki gajah dah mama tengok. Tapi Alhamdulillah, almost setiap malam, setelah mama dapat duduk bersama walid, walid Sayang akan urutkan kaki mama ni. Terharu mama dibuatnya taw. Even walid Sayang penat dah malam2 sebab kerja apa semua tapi walid Sayang mesti urut jugak kaki mama ni. Jangan tak tahu walid Sayang urut sedap taw. Walid Sayang pandai urut. Untung Mama. Ahaks.

Apa-apa pon, mama tak sabar sangat nak tunggu Sayang keluar. Harap2 segalanya dipermudahkan buat mama. Semoga Sayang keluar dengan senang dan sihat nya. Tak lama lagi mama dapat jumpa awak Sayang!! Tak sabar sangat!!

Bukan kata mama sorang tak sabar taw. Semua orang tak sabar. Almaklumlah, Sayang ni cucu sulung untuk kedua-dua belah pihak mama dan walid. Jadi mama guarantee Sayang mesti akan ditimang2 bagai menatang minyak yang penuh. Haila, untung lah awak yer Sayang. Ahaks.

Okaylah Sayang, nanti mama sambung lagi yer...mmmmmuahhh! (sekarang ni tak boleh nak ciom Sayang lagi sebab macam mana mama nak ciom Sayang yang ada dalam perot mama ni? Uhuk)


Lots of Love,

-Mama-





Thursday, October 18, 2012

:: Amad pula menamatkan zaman bujangnya ::


Okay, saya tahu saya dah tersedikit lambat untuk update berkenaan dengan wedding Amad yang telah selamat diijab kabulkan dengan pilihan hatinya pada 6 Oktober yang lepas. Even dah 3hari duduk melepek sahaja di rumah mertuwe saya ni tapi 'feel' untuk update blog ni tak juga sampai2. Penat saya pujuk hati ini untuk cepat2 update.

Yer la kan, mana tahu tiba-tiba dah terberanak pulak. Sah2 la lagi lama blog picisan ini akan di abaikan begitu sahaja. Bila nak update pula, sah2 la masa tu semua menda saya akan update pasal Sayang saya, pengalaman bersalin lah, pengalaman berpantang lah yada yada yada. (fiuh, memandang jauh ke hadapan sungguh! haha)

Jadi, pada 6 Oktober yang lepas, Amad telah selamat di ijab kabulkan dengan Noor Al Fatihah di masjid berwarna biru di Kg Sura, Dungun, Terengganu. Yer, adik ipar saya oghang teganu jugak. Haha. Kawan umi cakap, umi pulun semua menantu terengganu. Bwahaha.

Takdelah semua, isteri adik saya Ayed tu orang Muor ape. Setakat ni kira, Johor 1, Terengganu 2 lah. Eh, dah macam football match pulak! haha.

Sekejap jek dah bulan Oktober. Masih teringat lagi masa awal2 saya berpindah ke Kuantan hari tu. Umi call confirm kan saya punya EDD sebab masa tu tengah nak fix date nikah Amad & Faa. Plan asal nak buat hujung bulan Oktober tapi bila saya bagitahu yang EDD saya pada 29 Oktober jek, terus umi mintak mak Faa untuk awal kan tarikh. Yer, majlis Amad & Faa adalah tertakluk kepada EDD saya. hehe.

Teringat juga sms umi pada 1/06/2012 yang berbunyik,

"Takpe, yg penting insya Allah Oct ni akan jadi tarikh penting bg umi sbb 1st week dpt menantu baru & minggu akhir dpt my 1st cucu...yey yey (ni sorak Tok Umi)"

Hehe, cute kan sms umi saya. Part last yang yey yey tu yg cute tu. heee.

Tup2, 1st week untuk umi dapat menantu baru dah pon selesai. So sekarang ni tinggal untuk umi dapat 1st cucu pulak lah untuk tahun ni! Aiyakk!!

Jadi, daripada mengelakkan diri saya untuk membebel dengan lebih panjang, apa kata kita layan gambar2 kahwin Amad & Faa ni dulu..............



"Aku terima nikahnya sebagaimana yang tersebut.."
Alhamdulillah, sah suami isteri.

Umi & Abah bersama menantu mereka yang ketiga..hee.

Another girl in da house...yippee!~





Muka Amad suci murni sey...ahaks.

Di pelamin nan indah di rumah Faa aka pengantin perempuan.

Pengantin setahun 9bulan yang lepas yang da jadi mak n pak buyong da pon.haha.

 Selepas akad nikah jek majlis bersanding terus berlangsung pada jam lebih kurang 12.30 tengah hari. Alhamdulillah cuaca baik2 sahaja. Panas terik woo.. Tapi better la kan daripada hujan.hoho.

Parents in laws saya aka Mak & Walid pon join rombongan jugak. Bukan sahaja semasa bersanding malah semasa akad nikah pon mereka turut serta. Terharu saya dibuatnya.

 Seminggu selepas majlis sebelah perempuan, terus on majlis belah lelaki aka majlis belah keluarga saya. Majlis sambut menantu macam biasalah, keluarga saya buat kecil-kecilan sahaja. Buat kat rumah. Jemput kawan2 pengantin, sedara-mara dan jiran2 terdekat sahaja.

Majlis kali ni hujan turun dengan lebat nya pada jam lebih kurang12.30 tengah hari. Kesian pulak kat tetamu2 yang hadir. Ada yang air hujan jatuh dalam pinggan nasi kot. Isk. Tapi tetamu tetap datang tak putus-putus.

Tapi Alhamdulillah, semasa rombongan pengantin perempuan sampai sahaja pada jam lebih kurang 2.00 petang, hujan terus reda. Ala2 memberi laluan kepada mereka gittew. Sempat lah reda dalam sejam lebih pastu hari mula gelap semula. Tak apalah, hujan rahmat la kata kan. Hoho.

Majlis belah kami kali ni tak ada pelamin pon. Just makan2 saje. So, enjoy these picas laye...








Ada cheese tart esp made by Yun (adik ipar), fruit tarts, apam polka dot, kuih lopez..
pergh, semuanya favourites saya!! nyummeh!~

Abah selaku tuan rumah melayan rombongan pengantin perempuan.


Ehem, semoga aura baby cepat2 lekat kat korang laye...hee.

Masa majlis Ayed dahulu, badan saya lemah sebab baru lepas miscarriage. Kali ni pon saya tak terdaya nak tolong umi sangat sebab saya dah sarat mengandung dengan usia kandungan 37 minggu! Kesian Umi. Saya tolong mana-mana yang saya mampu sahaja lah. 

Setiap kali saya ke hulu ke hilir, Hubby bagi signal dengan jelingan suruh saya duduk jek jangan banyak jalan macam orang takdak perot.uhuk. OK. OK. Signal mu diterima Abang. Hehe.

Alhamdulillah, selesai sudah majlis kedua-dua belah pihak. Ahmad & Faa akhirnya dah selamat pon disatukan. Cuma yang sedihnya Ayed tak dapat turut serta untuk kesemua majlis kerana terpaksa bertugas di off shore sana. Yun, isteri Ayed bagitahu yang Ayed tersangatlah frust sampai Ayed boleh terus hilang mood bila Yun cakap pasal majlis Amad sewaktu mereka berhubungan di telefon pada hari kejadian. Isk. Isk. Kesian Ayed...

Bagi pihak saya pulak, beribu kesyukuran dipanjatkan kepada Yang Esa kerana dapat sama-sama memeriahkan dan turut serta dalam semua majlis Amad walau dalam keadaan sarat sebegini. Alhamdulillah Sayang saya masih behave berada dalam perot diam-diam sebab nak kasi chance kat mama dia join semua event yang ada. Hehe. 

Yang bestnya, saya masih mampu untuk travel dari JayBee ke Kemaman semula selepas majlis selesai di JB. Oh yer, saya dah mula cuti untuk bersalin dah. Memang ambil cuti awal 2minggu sebab takut-takut tak larat nak balik semula ke Kemaman dari JB nun.

 Umi & Abah pulak kelaka nya la hai. Apabila mereka tahu saje yang saya dah mula cuti, tiba-tiba jek buat ayat suruh saya stay JB sampai saya bersalin karang! ngee.

Padahal masa awal2 saya nak buat keputusan nak bersalin di mana, mereka punyalah beriya suruh saya bersalin kat Kemaman sajek supaya Hubby dapat sentiasa bersama saya. Gaya mereka macam rileks jek. Tup-tup bila harinya bakal tiba, buat hint sedemikian rupa pulak! Sampai saya pon serba salah jadiknya dan hati jadi berbelah bahagi. Isk.

Siapa taknak bersalin dan berpantang dengan mak sendiri kan? Duduk di rumah keluarga sendiri. Tapi apa yang saya utamakan adalah Suami saya. Kalau lah Kemaman-JB jaraknya hanya satu jam sahaja, memang confirm saya stay jek kat JB tu sebab anytime suami saya boleh shoot balik JB. Tapi malangnya jarak JB-Kemaman bukan sedemikian rupa.

Hubby izinkan jek saya untuk stay di JB. Even untuk bersalin di sana sekalipon. Tapi hati saya sendiri ni ha yang kuat katakan saya perlukan beliau di saat-saat genting itu tiba nanti. Itu yang penting. Lepas2 tu saya memang confirm akan balik JB jugak. Al maklumlah, cuti 3 bulan lah katekan. Ahaks!~

Setelah fikir punya fikir dan keputusan yang hendak dibuat agaklah terlambat sebab, satu hal pulak nak kena cari tiket untuk Hubby balik Kemaman on the spot sendirian, saya pon dengan cekal hatinya decide untuk ikut Hubby pulang. Tak sampai hati nak biarkan beliau balik keseorangan. Nak tata beliau naik bas sendirian. Kalau beliau drive keseorangan jauh sekali saya sanggup tengok. Isk. After all, tempat seorang isteri adalah sentiasa bersama suami nya kaann?? =)

Takpelah, Insya Allah, masa nak deliver nanti, Umi & Abah akan tetap datang ke Kemaman untuk menjenguk saya dan cucu sulung mereka (~_^). Jadi, umi & abah akan tetap berada di samping saya masa saya bersalin nanti. Insya Allah....

Eh, panjang pulak cerita perihal saya. Ini entry perihal Amad yang baru menamatkan zaman bujangnya lah. Hehe.


So, ehem-ehem, ucapan dari satu-satunya kakak mu ini adalah seperti berikut...

"Selamat Pengantin Baru Ahmad & Faa! Semoga berbahgia hingga ke syurga. Barakallahu Lakuma Wa Baraka 'Alaikuma Wa Jama'a Baina kuma Fil Khair.. Semoga mahligai yang dibina diberkati Allah selalu hingga ke syurga Nya, Insya Allah. Semoga kasih sayang antara kalian akan tetap kekal utuh selamanya. Semoga dikurniakan anak-anak yang soleh & solehah. Kakak sayang korang!~"



Sunday, September 30, 2012

:: Basuh Baju Sayang Saya ::


Assalamualaikum semua!~

Amacam hari ni?? Sihat? Erm, memandangkan hari ni adalah hari Ahad. cuaca pon Alhamdulillah sedikit okay memandangkan matahari telah menunjukkan dirinya, saya pon tanpa berlengah-lengah terus merendam baju-baju Sayang saya, tuala dan bedung dia untuk dibasuh. Alah, bukan berus apa pon, gonyoh2 sikit jek lepas tu bilas. Just nak buang hama-hama atau apa2 bakteria yang ada semasa ia dijual di kedai dan di pegang2 oleh ramai orang.

 Sabun pon pakai sabun yang special punya taw. Bukan sebarang sabun. Almaklumlah, baby ni kulitnya sensitif kan, so kalau ada bahan2 chemical takut jadi lain pulak. Nauzubillah. Sabun baby ni dalam bentuk detergent. Wanginya la hai. Bau pon dah macam bau baby dah. Hee.

Rendaman pulak tak boleh dibuat lebih dari sejam, takut kuman2 tu lekat balik kat baju2 baby tuu.. (Ni saya baca kat belakang botol detergent tu taw, bukan sesedap rasa buat rules dan andaian sendiri.hoho)

Dah lepas bilas, perah sikit lepas tu sangkut kat hanger khas untuk Sayang saya. Hanger pon cute2 jek. Ahaks. Pasal perah baju baby ni, saya ada baca kat internet yang ada petua cakap tak boleh perah baju baby takut baby  kuat menggeliat. Memula saya macam nak avoid jugak lah dari memerah tapi bila saya cerita kat Hubby jek, Hubby terus gelak sebab saya percayakan menda yang sedemikian. Uhu. Saya pon perah ajeklah macam biasa. Hehe.

Dah siap sangkut kat hanger jemur lah apa lagi. Tadaaa!~




Excited terlebih saya jemur baju2 Sayang saya ni. Almaklumlah, first time jemur baju baby aka baju anak sendiri kan. Hee.

So, bila baju2, tuala dan bedung Sayang saya dah berjaya dibasuh, tunggu apa lagi? Packing bag Sayang saya la untuk ke hospital nanti. Okay, saya tahu saya dah terlambat packing. Orang sepatutnya time 7months dah standby beg2 dalam kereta. Saya ni dah 9 bulan kot! almaklumlah, 7 bulan baru start beli barang2. Lepas tu nak cari masa untuk basuh tu yang sedikit susah tu. Mana taknya, weekend jek selalu balik Kemaman. Lepas tu nak kena cari hari yang terang menderang supaya baju Sayang saya dapat kering dengan jayanya. (Macam2 alasan la hai)

Apa2 pon, Alhamdulillah Sayang saya ni behave. Dia duduk jek dendiam lagi dalam perot saya ni sampai ke hari ni. Maybe dia pon tahu kot yang Mama dia belum prepare beg dia, tu yang dia tak keluar lagi tu. Ahaks.

So, sempena kandungan saya dah masuk minggu yang ke 36 (kiraan doktor) tapi kiraan saya dah ke 37, beg Sayang saya sudah pon siap sepenuhnya. Yeaayyy!!





Beg Mama dah siap dulu dah tapi still belum complete. Ada barang yang still pending untuk dimasukkan ke dalam beg tersebut. Huhu. 

Beg mama nya macam dah cukup besar dah tapi even ada barang yang belum masuk lagi pon dah sendat2 dah.Isk. Takkan nak kena bawak beg tarik yang ada roda tu kot? Karang orang confuse, 'Minah tu ingat hospital untuk bersalin ni macam pergi vacation agaknya?' 
(-_-)

Oh yer, beg Sayang saya warna purple, beg saya pon warna purple. Nak buat macam mana Sayang oi, mama kamu ni suka warna purple. Nasib baik purple ni boleh masuk even Sayang girl atau boy. Hee. (Tapi harap2 nya jantina Sayang macam yang kita pergi scan hari tu layee..Heee)